Mitt første boligkjøp var i årene etter jappetida på 1980-tallet, og selv om jeg kjøpte billig, falt prisene videre. Siden begynnelsen av 1990-tallet har prisene derimot jevnt over vært stigende. Og for mange nordmenn er investering i bolig det mest lønnsomme de noensinne har gjort.

Også fremover vil satsinger i boligmarkedene kunne ha avgjørende effekt på folks velferd. Ikke skal jeg gi personlig råd, men nedenfor kommer noen tips som alle bør tenke på.

Kom tidlig i gang
Du kan altså både komme veldig dårlig ut, eller få lottomillionærfølelse ved å satse i boligmarkedene. Uansett bør du komme så tidlig som mulig i gang med sparing til bolig. Begynn gjerne før du er født, pleier jeg å si. Med andre ord er det fullt mulig for slektninger å spare for deg, allerede mens du ligger i mammas mage.

Det er heller ikke urimelig å be slekta hjelpe til med finansiering. Har boligen et ekstra soverom, som mamma og pappa bruker når de er på besøk, kan de godt betale for seg. Og har de ikke midler, kan de kanskje garantere for en mindre andel av ditt lånebeløp.

Velg noe kurant som også kan leies ut
Når du er kommet til års og alder og skal kjøpe din første bolig; velg noe som er kurant og som kan leies ut hvis du skulle ha behov for det. Livet er ikke lineært, og du kan få behov for å flytte, enten som følge av kjærlighet, jobb eller utdanningsmuligheter. Kan du gjøre ting selv, kan det være mye å tjene på oppussingsobjekter fremfor å kjøpe nytt. Selv har jeg ti tommeltotter, men har tjent gode penger på å male, sparkle, og legge parkett. Husk i gamle gårder er det vanskelig å rette opp selv. Kjøp der etasjene har betongskillere.

Og kan du ikke bygge, kan du rive. Alle kan gjøre rivearbeidet selv.

Uansett bør du søke råd hos din eiendomsmegler. Det koster ingenting å bruke noen minutter med en fagperson før du kjøper bolig.

Forsikring er gull verdt
En dag jeg kom hjem til min lille leilighet fra jobben, gikk jeg bort til kjøleskapet for å hente noe kaldt å drikke. Det var som alltids, rot overalt, men jeg fikk løftet bort litt tøy og satt meg i en stol. På bordet så jeg noen pengeskrin og lommebøker som lå henslengt. Og da skjønte jeg det. Jeg var blitt rana. Tyvene hadde gått igjennom skuffer og skap i jakten på verdisaker.

Godt var det å ha et forsikringsselskap som kjente meg og som jeg hadde vært langvarig kunde av. Prisen på en forsikring er lett å se. Verdien av den oppdager du først når ulykken har skjedd.

Veien ut av gjelda
Nygifte vil ofte se at gjelda tårner seg opp når de skal stifte hjem. Et tips kan være å leie ut et rom i rekkehuset til ens foreldre og svigerforeldre. Ikke slik at de skal flytte inn, men at de skal betale for at rommet alltid er klart når de kommer på besøk. Leieinntekter som kan komme med i etableringsfasen, og når du skal søke lån i banken.

Velg tidseffektivt
Når mann og kvinne skal velge familiebolig er det lett å bli uenige. Rivende uenige! Smak og behag kan være svært forskjellig selv i de beste ekteskap. Men en ting kan det deres om: behovet for god logistikk. Noter gjerne ned hvor lang tid dere bruker på alle typer gjøremål, inklusiv transport til flyplass. Og la den mest tidseffektive bolig vinne.

Høres kanskje dumt ut å la tiden avgjøre vanskelige boligvalg? Du vil bli overrasket over hvor stor tidstyver ulike boliger kan være! Og etter at du har etablert deg vil du bli like overrasket over hvor viktig tidsklemma er.