Sjansen er stor for at du kan spare tusener av kroner på å gjøre noen enkle, økonomiske grep i slutten av desember. Vi har samlet 13 gode råd som gir lommeboka di en god start på 2021.

 1. Fyll opp BSU-kontoen din
  Du som er mellom 18 og 33 år får 20 prosent skattefradrag på alt du sparer i BSU. Har du penger til overs er det lurt å sette inn penger på BSU-kontoen din. Får du satt inn det årlige maksbeløpet på 25 000 kroner før nyttår, får du igjen 5 000 kroner i skattefradrag. For at du skal være sikker på at pengene kommer inn på kontoen i 2020, er det lurt å sette inn pengene så raskt som mulig – og aller senest før klokken 14.00 tirsdag 31. desember.

  Fyll opp BSU-kontoen.

 2. Start sparing i individuell pensjonssparing (IPS)
  Du kan spare inntil 40 000 kroner årlig i IPS, og dersom du sparer maksbeløpet kan du få igjen 8 800 kroner på skatten. I spareperioden betaler du ikke skatt på avkastningen, og sparesaldoen din er unntatt formueskatt. Husk at pengene bindes frem til du er 62 år. Ønsker du å få skattefordelen for skatteåret 2020 må du starte IPS-sparing innen 18. desember for eksterne fond. Siste frist for innbetaling på IPS-konto for Eika-fond er 29.desember.

  Begynn å spare i IPS.

 3. Jobb deg opp til frikortgrensen
  I 2020 kan du tjene inntil 55 000 kroner uten å måtte skatte av pengene. Dersom du fortsatt har litt å gå på før du når grensen, kan det være lurt å sjekke om det finnes muligheter for ekstra inntjening. På den måten får du tjent det maksimale beløpet uten å betale skatt.

 4. Vurder om du trenger nytt skattekort
  Har noe endret seg siden forrige selvangivelse, for eksempel nytt boliglån eller at du har fått barn? Før årsskiftet er det lurt å ta en gjennomgang av skattekortet for å sjekke at du får skattefradragene du har krav på. Økte lønnsinntekter trenger du ikke tenke på, det justeres automatisk i tabellen.

 5. Gi gaver til frivillige organisasjoner
  Ikke bare er det en hyggelig julegave – du får også skattefradrag dersom gaven er på minst 500 kroner. Husk bare å sjekke at organisasjonen du gir til står oppført på Skatteetatens liste over godkjente organisasjoner. Maksimalt fradrag for gaver er 50 000 kroner per år.

 6. Skal du selge bolig før du kjøper? Avtal overtagelse etter nyttår
  Dersom du får utbetalt pengene før årsskiftet kan det spille inn på formueskatten. Avtal overtagelse rett over nyttår – så slipper du unna skattesmellen.

 7. Gi forskudd på arv
  Dette gjelder deg som har netto formue som overstiger fribeløpet. Reduser formuesskatten ved å gi barna dine forskudd på arv. De har antakelig gjeld som gjør at de slipper formuesskatt. Husk bare at barna må være 17 år eller eldre, hvis ikke lignes de uansett sammen med deg.

 8. Utsett lønn
  Dersom du står i fare for å få toppskatt, kan det være lurt å utsette noe av inntekten til neste år. Bare husk at du må tjene mindre i 2021 enn 2020, ellers vil det ikke ha noe for seg å utsette lønnen. Grensen for toppskatt er på 617 500 kroner.

 9. Gjør småtjenester
  Så lenge du ikke er næringsdrivende, kan du motta opp til 6 000 kroner skattefritt for mindre tjenester, slik som snømåking, malejobber, barnepass og lignende. Dette kan du gjøre ti ganger hvert år, med andre ord opp til 60 000 kroner skattefritt i tillegg til et eventuelt frikort..

 10. Lei ut hytta i jula
  Blir det ikke juleferie på fjellet i år? Husk at du kan leie ut hytta for inntil 10 000 kroner skattefritt.

 11. Driver du eget firma?
  Har du konkrete planer om å kjøpe driftsmidler som maskiner og datautstyr er det lurt å gjøre dette sent på året – avskrivningsbeløpet blir nemlig like stort uansett når på året du har investert.

 12. Invester i en gründerbedrift
  Visste du at du kan få fradrag i alminnelig inntekt med inntil 1 000 000 kroner årlig for aksjeinnskudd i et oppstartsselskap? Det betyr at du kan redusere skattebelastningen med inntil 220 000 kroner. Innskuddet må utgjøre minst 30 000 kroner, og du kan ikke være gründer eller eier fra før.

  Les mer på Skatteetaten.no