De fleste av oss ønsker et liv der økonomiske bekymringer ikke fargelegger hverdagen. Derfor mener vi at sparing er verdens beste idé. Enten du planlegger en 50 års-feiring, eller drømmer om hytte, bil, båt, kunst på veggen eller noe så enkelt som en bekymringsfri pensjonisttilværelse. Valgene er mange, men løsningen begynner med å sette av litt penger hver måned, allerede i dag. 

Mange søker trygghet for seg og sine i dag, i morgen og i tiden som kommer. Et godt tips er derfor å bruke noen av årets feriepenger til å skape en økonomisk trygghet og forutsigbarhet for deg og dine, enten du er i jobb, er permittert eller er arbeidsledig. Vi i lokalbanken bistår deg gjerne med din økonomiske planlegging, enten du ønsker å gjøre dette digitalt eller ved hjelp fra en av våre dyktige rådgivere. Du velger!

Kanskje de har rett, de som hevder at det beste tidspunktet for endring er alltid nå! Vi anbefaler derfor at du bruker denne anledningen til å foreta noen enkle justeringer, enten du ønsker å komme i gang med sparing eller du ønsker å øke sparingen din, før du tar deg en velfortjent sommerferie. 

 

Vi har samlet noen tips som vi håper kan være nyttige for deg som er så heldig å ha fått årets feriepenger. 

Betal ned dyre smålån, kredittkortregninger og betal regninger som forfaller snart

  • Det er alltid lurt å nedbetale dyr gjeld først. Betal derfor tilbake dyre smålån og utestående kredittkortregninger. Da kan du spare mye i rentekostnader hver måned
    Få oversikt over hvilke regninger som kommer og betal dem med en gang. 

Betal eventuell baksmell på skatten

  • Hvis du har fått baksmell på skatten kan noen av feriepengene benyttes til å betale denne. Betaling av baksmell kan for mange være et ekstra stort innhugg i hverdagsøkonomien, og derfor kan feriepengene ofte komme godt med når dette skal betales.

Opprett en bufferkonto 

  • Sett av penger på en egen konto, en såkalt bufferkonto. På denne måten har du penger i bakhånd hvis du skulle trenge litt ekstra ved en senere anledning, og fortsett å sette inn penger utover høsten. Sett opp et automatisk trekk, gjerne på samme dag som du mottar lønn. Da slipper du å bli fristet til å bruke pengene på noe annet istedenfor. Les mer om bufferkonto her  

Fyll opp BSU kontoen din hvis du er 33 år eller yngre

  • Du kan spare så mye som 25.000 kroner i året og få opptil 5.000 kroner i skattefradrag hvert år. Les mer om BSU her 

Opprett et sparemål

  • Enten du sparer til egen leilighet eller til pensjon, er det ingen hemmelighet at det er enklere å lykkes med sparingen din hvis du har satt deg et sparemål. Opprett en spareavtale for fondssparing, da går sparingen av seg selv og du har én mindre ting å huske på. Kom i gang med sparingen her.  
  • Bankrenten er for tiden lav, og den kommer mest sannsynlig til å forbli det en god stund fremover. Hvis du ikke har spart i fond tidligere kan dette være en god anledning til å begynne. Du trenger ingen forkunnskaper og du trenger ikke spare så mye, noen hundrelapper hver måned er nok. Det viktigste er å komme i gang.  

Sist, men ikke minst; Ta deg en velfortjent ferie

Det er viktig å lade batteriene når du har anledning, så ferie bør du ta hvis du har mulighet. Hva med å lage et feriebudsjett og samtidig få en bedre oversikt over hva du bruker penger på hver måned? Hvis du blir kjent med ditt eget forbruk, vil det være lettere for deg å spare litt ekstra penger i det daglige når hverdagen er tilbake igjen. Gode råd til norgesferien finner du her