Å kjøpe sitt første hjem kan være en spennende, men også en overveldende opplevelse for mange. Når man har fått finansieringsbeviset, kan det være lurt å begynne å planlegge økonomien for å sikre at man har råd til boliglånet, samtidig som man kan håndtere andre utgifter knyttet til oppussing og møblering.

Sett opp et budsjett

Det første trinnet i å planlegge økonomien er å sette opp et budsjett. Dette vil gi deg en oversikt over inntektene og utgiftene dine og hjelpe deg med å finne ut hvor mye du kan sette av til oppussing og kjøp av ting du trenger til å innrede boligen. 

Sett opp ulike kontoer til ulike formål 

Det kan være lettere å holde budsjetter om du setter opp flere kontoer i nettbanken til ulike formål. Ha en egen konto som lånet trekkes fra, en til regninger og en til mat. På den måten gjør du det enklere for deg selv å sette av penger til det du trenger og holde deg til budsjettet. 

Tenk langsiktig

Når du kjøper en bolig, er det en langsiktig investering. Tenk gjennom hvilke behov du har i dag, men også hvordan du planlegger livet de neste årene. Planlegger du å pusse opp, er det lurt å tenke langsiktig og velge tidløse løsninger på de dyrere tingene, så kan du heller skifte tilbehør for å følge med på trender. 

Prioriter nødvendigheter

Når du begynner å møblere og utstyre din nye bolig, er det viktig å prioritere nødvendighetene først. For eksempel, før du kjøper dyre møbler eller elektronikk, bør du sørge for at du har alle de viktigste tingene som kjøleskap, komfyr, senger og lignende. Se gjerne etter brukte alternativer. Med litt kreativitet og maling kan mange ting bli som nye. 

Vurder å leie ut en del av boligen

Hvis du har en større bolig, kan du vurdere å leie ut en del av boligen for å øke inntekten og redusere utgiftene. Dette kan være spesielt nyttig hvis du har en ekstra leilighet eller soverom. Bruk inntekten til å betale ned på lånet, eller bygg opp en bufferkonto.

Spar for uforutsette utgifter

Selv om du har planlagt nøye, vil det alltid være uforutsette utgifter som kan dukke opp når du eier en bolig. Det kan være lurt å sette av litt penger hver måned til å dekke disse uforutsette utgiftene.

Søk råd fra rådgiveren din

Hvis du føler at du trenger hjelp til å planlegge økonomien din, kan du ta kontakt med oss for en prat. Gode råd er aldri lagt unna.